Ghidul călătorului cu mijloacele de transport în comun

a078dd53fa66355fba388c0ec83ffd3f

Sunt conștientă că poate s-au mai scris articole pe tema asta. Nu am făcut un research înainte, dar unul în plus nu strică niciodată, mai ales că oamenii încă își mențin comportamentul primitiv și lipsit de respect față de semeni și față de serviciile de care dispun. 

În primii doi ani de facultate am circulat numai cu metroul (unele dintre reguli se aplică și pentru el), dar în ultimul an am circulat doar cu mijloacele de transport în comun ale RATB. E îngrozitor să fii prins într-o coloană de mașini la semafor, într-o intersecție la ore de vârf. De aceea, evit să folosesc autobuzele și troleibuzele și cel mai des circul cu tramvaiul, pentru  că, datorită șinelor, nu stă printre mașini prea mult și ajung mai repede la destinație. O fi având el părțile lui bune, dar tocmai ele duc la cea mai proastă parte a lui – este superaglomerat. 

Așa mi-a fost dat să mă lovesc de diverse tipuri de oameni, unii mai amuzanți și mai acceptabili, alții cu apucături greu de trecut cu vederea. În ultima categorie intră oamenii ce țin neapărat să se facă auziți în mijlocul de transport, să facă scandal din orice motiv, să asculte muzică fără căști, oameni care dau din mâini în toate părțile la urcare și aleargă să prindă un loc sau își aruncă geanta/sacoșa pe cel mai apropiat scaun imediat cum au intrat în vehicul. Din cauza lor vin cu aceste 12 reguli de bună purtare într-un mijloc de transport public:

 1. Așteaptă să coboare călătorii și apoi urci tu, mai ales atunci când mijlocul de transport este gol, cu multe scaune goale, poate doar cu 1-2 persoane înăuntru! Am fost de multe ori împinsă, o dată chiar trasă afară din troleibuz de către un domn care se grăbea să intre. 
 2. În cazul în care mijlocul de transport tocmai a ajuns în stație, fără călători, nu da din mâini în stânga și în dreapta la urcare ca să prinzi loc! Sau dacă tot nu te poți abține, ai grijă să nu lovești pe cineva mai mic de statură în gură și nu numai.
 3. După ce ai reușit să urci în vehicul, nu-ți arunca de la ușă geanta/sacoșa pe cel mai apropiat scaun liber și nu ocupa 3-4 scaune, știind că urmează să se urce niște prieteni/prietene fie în urma ta, fie la stația următoare! Dacă nu ai prins loc, poate ai noroc data viitoare. 
 4. După ce ai urcat în mijlocul de transport, nu sta pe scări sau în apropierea intrării, cu atât mai puțin dacă nu vei coborî la următoarea. Înaintează, caută un loc mai liber și te ferești astfel de certuri și cuvinte urâte din partea călătorilor pe care îi încurci sau a celor cărora doar le pare că-i încurci și nu au alt motiv mai bun de scandal. 
 5. Tot după ce ai urcat în mijlocul de transport, ai bun simț,  folosește cardul ăla de călătorii și plătește pentru serviciul de care beneficiezi! Așa, scapi și tu de o amendă și îi scutești pe ceilalți de circul ce ar putea rezulta dacă un controlor te-ar prinde fără cartelă, iar tu ai vrea să faci pe smecherul și să te cerți cu el.
 6. Dacă o să cobori la prima stație, fă-și loc printre călători și mergi către ieșire, nu aștepta să alergi printre ei și să cobori abia după ce au urcat oamenii din stație! Există posibilitatea să nu mai poți coborî din cauză că ți se închid ușile în nas sau este prea aglomerat și ajungi greu la ieșire.
 7. Dacă tot au fost puse acolo, folosește barele alea și ține-te bine atunci când vehiculul este în mișcare. Este neplăcut să cazi peste cineva, atât pentru tine, cât și pentru celălalt, mai ales dacă mai tragi după tine un cărucior de cumpărături (în cazul oamenilor în varstă) sau ai un baston care l-ar putea răni pe celălalt. 
 8. Dacă nu ai căști la tine, nu mai asculta muzică! Nu trebuie să poluezi fonic întreg mijlocul de transport, cu atât mai puțin dacă asculți o manea de jale sau cu versuri ale căror logică lipsește cu desăvârșire.
 9. Nu-ți arunca gunoiul în mijlocul de transport și nu mai lipi gumă peste tot! Nu e deloc plăcut să se tot miște o sticlă dintr-o parte în alta a tramvaiului sau să mi se lipească o pungă de talpă sau pur și simplu să văd mii de coji de semințe pe jos. Și nu e deloc plăcut să vezi gumă de mestecat neagră pe scaune, pe geamuri, pe bară etc.
 10. Dacă ai copil, ține-l lângă tine! Nu-l lăsa să alerge în mijlocul de transport în comun, printre călători. În primul rând, este periculos pentru el, mai ales dacă șoferul pune brusc frâncă, iar în al doilea rând este deranjant pentru ceilalți călători. 
 11. Dacă nu ai ceva urgent de rezolvat și poți să faci lucrul ăla în oricare oră a zilei, nu folosi mijloacele de transport la orele de vârf, atunci când oamenii merg la școală sau la serviciu sau atunci când se întorc! Poți să mergi în Piața Obor și după ora 9, nu la 7:30-8:00 dimineața! 

Obraznică sau nu, ultima regulă (un fel de bonus) pe care eu am început să o urmez  de multe ori, mai ales că în unele zile am niște dureri groaznice la genunchi atunci când stau în picioare: Dă locul când vrei tu, cui vrei tu. Mi s-a întâmplat să țipe la mine un bărbat  de vreo 30 și ceva – 40 de ani, de pe scaunul din fața mea, să-i dau locul unei doamne care stătea în picioare lângă mine. În cazul ăsta, faptul că „ideea” venea din partea unui bărbat m-a nemulțumit cel mai tare, mai ales că era gălăgios și nu părea deloc să aibă probleme de sănătate atunci când le vorbea oamenilor ce-l însoțeau despre cât de mult a băut în dimineața aia.

În general, persoanele în vârstă gândesc că numai ei au dreptul să stea pe scaun, că sunt bătrâni, bolnavi etc., dar nu iau în considerare faptul că și restul oamenilor au probleme de sănătate, operații sau pur și simplu sunt obosiți după o zi grea de muncă. De aceea, atunci când o doamnă în vârstă a insistat să mă așez pe locul ce tocmai se eliberase, iar ea să stea în picioare, după ce am insistat de vreo 3 ori să se așeze, am rămas surprinsă și nu-mi venea să cred că am fost aleasă să descopăr un tip de călător pe cale de dispariție.

Dacă m-aș mai gândi puțin, probabil mi-ar mai veni în minte câteva reguli, dar o să rămân la astea. Voi ce reguli ați propune pentru călătorii din transportul public?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s